Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland
Doneren


Hoe is Pegida Nederland ontstaan?

 

Oprichting van Pegida in 2014 in Dresden, Duitsland.
Pegida staat voor 'Patriotische Europäer gegen Islamisierung des Abendlandes, in het Nederlands: 'Patriottische Europeanen tegen islamisering van het Avondland'.
Pegida is oorspronkelijk als burgerbeweging in oktober 2014 in Dresden, Duitsland, ontstaan, waar het sindsdien elke maandagavond in het centrum van de stad een demonstratie houdt met toespraken en een rondgang.


In navolging van Pegida Dresden zijn ook in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Canada Pegida bewegingen opgericht.
Gemeenschappelijke kenmerken zijn hun 1) islamkritiek, 2) afkeer van fascisme 3) geweldloosheid.

Oprichting Pegida in 2015 in Nederland.
Edwin Wagensveld is een in Duitsland wonende Nederlander die in Duitsland steeds meer bekendheid kreeg vanwege zijn speeches bij Pegida Dresden en andere Pegida afdelingen in Duitsland. De media stelden hem regelmatig de vraag of en wanneer hij in Nederland een Pegida beweging zou beginnen.In die tijd kwamen op Facebook steeds meer pagina's met de naam 'Pegida Nederland'. Men gebruikte deze naam om likes te verzamelen, maar er zat geen organisatie achter. Laat staan dat er ooit een demonstratie zou worden georganiseerd. Na enkele gesprekken in mei 2015 met vrienden besloot Edwin de mogelijkheden te bekijken om een 'Pegida Nederland' beweging op te richten.

Eerste demonstratie van Pegida Nederland op 11 oktober 2015 in Utrecht.
Via de Facebookpagina van Pegida werd de gehele zomer reclame gemaakt voor de eerste demonstratie op 11 oktober 2015 in Utrecht.
Een hoge opkomst van ruim 400 mensen overtrof alle verwachtingen.
Behalve Edwin Wagensveld, spraken ook anderen uit Nederland, Duitsland en Engeland. Asje Bello werd de grote steunpilaar voor Edwin. Het mooie van deze eerste en de vele volgende demonstraties was ook dat veel demonstranten contact met elkaar maakten en er allerlei vriendengroepen ontstonden. Vanuit deze contacten groeit bij velen de hoop dat het tij ten goede zal kunnen keren in ons land. 


Pegida, de overheid en de media.
Het recht om te demonstreren is een grondrecht en is van essentieel belang in een goed functionerende democratie. Een burgemeester mag zich volgens de wet dan ook nooit bemoeien met de inhoud van de demonstratie, enkel met mogelijke effecten op de openbare orde. Aanvankelijk merkte Pegida dat de overheid toch wegen zocht om het Pegida moeilijk te maken van dit grondrecht gebruik te maken.


Het moest bijvoorbeeld ver buiten de stad 'demonstreren' of tegendemonstraties van het gewelddadige Antifa werden niet voldoende ver van de geweldloze demonstranten van Pegida weggehouden. Edwin Wagensveld werd meermalen gearresteerd, waarna de rechter telkens oordeelde dat er geen sprake was van een strafbaar feit. Ook anderen moesten zonder reden uren in de cel doorbrengen.
Helaas brengen de media telkens verhalen de wereld in als zouden demonstranten van Pegida gearresteerd zijn wegens geweld of het brengen van een nazi-groet. Dit waren steeds tegendemonstranten. 
           Volg ons op YouTube

         Volg ons op Facebook

       Volg ons op Telegramm
                                 © Copyright 2021 - Pegida Nederland - All Rights Reserved

E-Mail