Contact

  |  

U bent hier:  >> ROAD OF PEGIDA NEDERLAND  >> Verboden Demo en alles eromheen in Enschede! 


Verboden Demo en alles eromheen in Enschede!

                 

 

Verboden Demo en alles eromheen in Enschede!

18.06.2017

 

Enschede, wat moeten we er mee. Blijven vechten voor onze rechten!!

 

 

(Door: José en Ellen Kuipers)

Omdat Enschede voor ons wat te ver ligt om prettig in één dag te rijden, een demo te hebben en terug te moeten rijden, hadden wij besloten om er maar een weekje vakantie bij te plannen. Enschede in om te verkennen en een paar musea bezichtigen stond op de lijst om te doen. Dit ging zijn gangetje, totdat we donderdagmiddag terug op de camping kwamen en het bericht lazen op Facebook dat de demo niet doorging. En nu?! Project X werd in het leven geroepen en er werd gevraagd toch naar Enschede te komen. Later zou nog meer info volgen. We begonnen onderling met elkaar te communiceren en ideeën uit te wisselen. Welke ludieke acties konden wij misschien gaan uitvoeren.

Vrijdagochtend kwam het idee. Laten we met onze PEGIDA T-shirts en petjes voor het gemeentehuis gaan staan en door de stad gaan lopen. Gewoon als protest. Zo gezegd zo gedaan. We hadden geluk. Na een paar uur voor het Stadhuis en in het centrum protesteren, gingen we op weg naar de auto. Halverwege werden we aangesproken door een journalist van Tubantia. Hij wilde graag een foto en een interview met ons.

Vrijdag in de namiddag stond het interview op de site en is het op Facebook geplaatst. Veel reacties hierop gekregen, waaronder van iemand uit Enschede die ons liet weten dat hij posters gevonden had met een doodsbedreiging voor Edwin en waar deze hingen.

Zaterdagochtend zijn we naar het centrum in Enschede gegaan om te kijken of wij die posters konden vinden, maar deze en nog een poster met een andere afbeelding waren door iemand weg gehaald. Rond 11.00 uur deze zaterdag kwam Edwin met een berichtje op Facebook voor de posterplakker.

Als deze de guts had om face to face te komen met Edwin, kon hij dat om 15.00 uur doen op de Oude Markt in Enschede. De LINKSE lafaard is niet op komen dagen.

Demo-dag

Om een kans te krijgen de Oude Markt nog te kunnen bereiken, hadden wij met Edwin afgesproken rond 09.45 bij Van der Valk Enschede met nog een paar mensen. Wij waren rond 9.30 uur aanwezig en hadden een WhatsApp gestuurd naar Anja (Edwin’s vrouw) dat we aangekomen waren. Geen reactie. 10.30 uur: Iedereen was er, behalve Edwin en Anja. Konden geen contact met ze krijgen.

 

 

Nieuw plan maken

Stap 1. Mensen laten weten dat Edwin en Anja opgepakt zijn, daar twijfelden wij niet meer aan, want als wij ze per telefoon probeerden te bereiken, werd deze direct weggedrukt.

Stap 2. Enschede binnen proberen te komen. Ondertussen hadden we info gekregen dat mensen op CS Enschede tegengehouden werden. Deze mensen zijn telefonisch door het Pegida-team geadviseerd om maar CS-Hengelo te gaan en daar op ons te wachten.

Stap 3. De mensen op de Oude Markt bereiken en vertellen dat we naar Hengelo gaan om daar te gaan protesteren.

Hengelo

Daar er veel ‘stillen’ tussen het publiek op de terrasjes zaten, duurde het even voordat iedereen door had dat we gingen vertrekken naar Hengelo, maar dit moest zeer omslachtig want we mochten door de noodverordening maar met drie mensen tegelijk lopen anders was het samenscholing. Een half uur later waren we dan toch met een aardige groep in Hengelo aangekomen waar de politie bij het CS van Hengelo ook al was gearriveerd. Kregen we nog wel de kans om ook maar iets van een protest te laten horen en zien? Ja, gelukkig had de politie van Hengelo wel begrip voor de hele situatie en frustratie die het verbod om te demonstreren had opgeleverd en het warme weer hielp hier ook nog eens extra aan mee, zodat we voor het station toch nog een kleine demo hadden mét voldoende aandacht van de pers die wij in Enschede nog hebben kunnen vertellen dat we naar Hengelo zouden gaan!

Inmiddels was uitgezocht waar Edwin en Anja naartoe gebracht waren, Politie Arrestanten Centrum in Borne. En wat zijn die smartphones onmisbaar geworden, het adres was zo gevonden, dus op naar Borne!

 

 

Helaas was een aantal mensen afgehaakt, het liep dan ook al tegen vieren, maar met zo’n twintig man en natuurlijk ook weer pers hebben wij ons best gedaan om in gesprek te komen met de aanwezige politie, echter zonder resultaat! Wel was er een woordvoerder telefonisch bereid wat mededelingen te doen, maar veel wijzer werden we er niet van! Edwin zou zeker één nacht nog worden vastgehouden en Anja zou rond zes uur vrijkomen. Rond vijf uur vloog er een auto van het terrein, maar moest even vaart minderen omdat wij buiten het hek stonden en hij niet zomaar door kon rijden. Anja werd gezien in de auto wat in eerste instantie niet echt werd geloofd, maar tien minuten later belde Anja dat ze bij het hotel was aangekomen. Snel in de auto gesprongen met een aantal mensen en een kwartier later konden we wat Anja betreft opgelucht adem halen en het hele verhaal aanhoren over hun arrestatie.

De arrestatie

Edwin en Anja waren al vroeg vertrokken naar Van der Valk in Enschede, toen Edwin opmerkte dat ze gevolgd werden. Nadat zij het parkeerterrein bij Van der Valk waren opgereden, zijn ze door acht auto’s klem gereden en werden ze als de zwaarste criminelen behandeld bij deze arrestatie met getrokken pistolen, handen hoog en Edwin daarna geboeid afgevoerd. Beiden in een aparte auto en hun eigen auto werd meegenomen voor onderzoek. De avond ervoor hadden we het er nog over gehad dat er zeer waarschijnlijk wel weer een arrestatie aan zat te komen, want wij wilden uiteindelijk toch proberen op de Oude Markt te komen en daar te gaan flyeren, wat niet verboden is.

 

 

Dat zelfs Anja werd gearresteerd was om de ‘angel’ uit een mogelijk protest te halen. Men had gehoopt als deze twee mensen niet kwamen opdagen, dat de Pegida-aanhang dan ook wel met de staart tussen de benen zou vertrekken. Nu, dan hebben ze hun huiswerk nog nooit goed gedaan, bij een actie zoals deze arrestatie gebeurt het tegenovergestelde. In plaats van vertrekken als geslagen honden, groeit de strijdlust alleen maar!!

Na een beetje bijgekomen te zijn van de hele dag hebben we met een klein groepje nog wat gegeten in de veronderstelling dat Edwin de volgende dag pas vrij zou komen. Buiten kon nadien nog een sigaretje gerookt worden. Eenmaal buiten gezeten, ging de smartphone van Anja, Edwin maar heel kort, de telefoons waren de hele dag al gestoord maar de boodschap was wel overgekomen, hij is op vrije voeten!! Teruggebeld bleek dat juist, wat een vreugde zo laat op de avond! De loyale pers, dat mag ook weleens gezegd worden, is door Edwin dan ook als eerste op de hoogte gesteld en had de primeur het nieuws als eerste te mogen melden.

Het verzet gaat door, wij blijven vechten voor onze rechten!!

Omdat wij toch nog op de camping stonden en vonden dat we het er niet bij konden laten hadden we met Edwin en Anja de volgende morgen om 09.45 uur afgesproken bij de nu ‘beruchte’ van der Valk in Enschede. Het verbod in Enschede zou om 10.00 uur aflopen en wij wilden rond 10.15 uur in vol PEGIDA-ornaat voor het gemeentehuis staan flyeren.

 

 

Rond deze tijd kreeg Edwin een telefoontje of hij een interview wilde geven op NPO1-radio hier in de stad. We hadden geluk dat er al een stagiaire van RTV-Oost in de stad was, die ook wel een interview wilde met de Pegida-woordvoerder. Rond 16.30 uur kwamen we op de plek waar de NPO1-bus stond. We waren nog niet uitgestapt of we werden geconfronteerd met twee aanhangers van de ideologie van de ….. Interventie van een NPO1-medewerker was nodig om escalatie te voorkomen. Na het interview snel huiswaarts gegaan. Moe, maar redelijk voldaan kunnen we terug kijken naar deze enerverende dagen.

Iedereen bedankt die toch heeft durven komen, wel of niet gelukt. Wij kijken uit naar volgende DEMO, die er zeker gaat komen, met Kategorie C en Britain First.

Hopelijk zien we U dan ook!!

Door:
José en Ellen Kuipers

 

Contact

  |